Zamestnávatelia a odborné školy majú k sebe bližšie

19.04.2013 Celý región

Ministerstvo hospodárstva SR (MH SR) pripravilo 21. ročník celoslovenskej prezentačnej výstavy stredných odborných škôl Mladý tvorca 2013, ktorá sa koná v dňoch 18. – 20. apríla 2013 na výstavisku Agrokomplex – Výstavníctvo š. p. Nitra. Na organizácii sa spolupodieľajú aj Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR, Ministerstvo dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR a Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR, Nitriansky samosprávny kraj a ostatné samosprávne kraje, Združenie pre rozvoj stredoškolského odborného vzdelávania, profesijné zväzy a združenia. 
Najväčšiu výstavu stredoškolského vzdelávania na Slovensku otvoril štátny tajomník MH SR Dušan Petrík. 122 vystavovateľov - stredných škôl zo Slovenska ale i z Čiech na ploche 4 000 m2 prezentujú svoju činnosť a ponúkajú širokú škálu učebných a študijných odborov ktoré vyučujú. Školy predstavujú svoje výrobky v oblasti strojárstva, elektrotechniky a energetiky, drevospracujúcej výroby, farmácie a chemickej výroby, sklárstva, polygrafie i umelecko-dizajnového spracovania výrobkov remeselnej výroby.
„Hlavným cieľom podujatia je podpora a propagácia stredoškolského odborného vzdelávania, zvýšenie záujmu žiakov základných škôl ktorí sa rozhodujú o voľbe svojho budúceho povolania a ich rodičov, o stredoškolské odborné vzdelávanie, ale aj zabezpečenie vyššej uplatniteľnosť absolventov stredných škôl a zníženie alarmujúcej nezamestnanosti absolventov škôl. Ambíciou výstavy ja aby si zamestnávatelia mohli vyberať kvalitných absolventov škôl ale aj propagácia ďalšej alternatívy pre uplatnenie absolventov a to podnikanie mladých“, povedal v tejto súvislosti minister hospodárstva SR Tomáš Maltinský.
Tento ročník je nový v tom, že po prvý krát je výstava Mladý tvorca 2013 spojená s Veľtrhom práce JOB EXPO 2013, ktorý organizuje v dňoch 18. a 19. apríla 2013 Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny pod záštitou ministra práce, sociálnych vecí a rodiny. Spojením výstav sa organizátorom podarilo vytvoriť priestor pre dvojdňové stretnutie manažmentu stredných odborných škôl a zamestnávateľov, na ktorom majú jedinečnú príležitosť nadviazať spoluprácu. Je tu priestor napríklad pri umiestnení žiakov na odbornej praxi u zamestnávateľov počas štúdia, čo je jednou z ciest k budúcej lepšej zamestnateľnosti mladých a pre nadviazanie akejkoľvek ďalšej spolupráce medzi školami a zamestnávateľmi. Tie školy, ktoré už v súčasnosti úspešne spolupracujú mali možnosť zaslať prihlášky a projekt do súťaže „Najlepšia spolupráca SOŠ so zamestnávateľskou sférou pri príprave žiakov pre odvetvia v pôsobnosti ministerstva hospodárstva SR za školský rok 2011/2012“.
Ústredná hodnotiaca komisia z 11 súťažných projektov určila ako najlepšiu spoluprácu Strednej odbornej školy strojníckej, Kysucké Nové mesto so spoločnosťou INA Kysuce a.s. Na druhom mieste bola spolupráca Súkromnej strednej odbornej školy hutníckej Železiarní Podbrezová so spoločnosťou Železiarne Podbrezová a.s. a na treťom mieste skončil projekt spolupráce Strednej odbornej školy elektrotechnickej v Trnave so spoločnosťou Samsung Elektronics Slovakia s.r.o. v Galante. MH SR ešte ocení súťaž Top výrobok, (pre žiakov) a súťaž o Cenu ministra hospodárstva SR “Za inovácie a technickú tvorivosť“(pre pedagogických zamestnancov stredných odborných škôl).
História výstavy Mladý tvorca
Prvá výstava pod názvom „Učeň 93“ sa konala v dňoch 17. – 20. 11. 1993 na výstavisku TMM v Trenčíne. Tu sa konalo aj prvých 8. ročníkov tejto výstavy (Učeň 93 až Učeň 2000). V roku 2001 sa výstava s pozmeneným názvom „Učeň – Mladý tvorca 2001“ konala na výstavisku Agrokomplex - Výstavníctvo Nitra. 10. ročník výstavy „Mladý tvorca 2002“ sa konal v Dome techniky v Žiline. Všetky ostatné ročníky výstavy „Mladý tvorca 2003 až Mladý tvorca 2012“ sa z priestorových dôvodov konali na výstavisku Agrokomplex – Výstavníctvo Nitra š. p. Pôvodne bola výstava predajnou výstavou výrobkov žiakov stredných odborných škôl a stredísk praktického vyučovania, ktorú MH SR organizovalo ako zriaďovateľ (do roku 2001), v tom čase stredných odborných učilíšť a stredísk praktického vyučovania) a výstavy sa zúčastňovali všetky školy v jeho zriaďovateľskej pôsobnosti. V súčasnosti sa jej charakter zmenil hlavne na prezentačnú výstavu stredných odborných škôl, aj keď školy stále majú možnosť predávať svoje výrobky.
Minulý, jubilejný 20. ročník výstavy Mladý tvorca 2012 mal rekordný počet 125 vystavovateľov, ktorí vystavovali svoje výrobky a prezentovali činnosť a aktivity svojej školy v 117 stánkoch v pavilóne F na výstavnej ploche 2 100 m2.. Rekordný bol aj počet návštevníkov výstavy 35 937 návštevníkov, z toho 21 603 platiacich a 14 334 neplatiacich (študentov, žiakov, pedagógov). Rekordný počet vystavovateľov a návštevníkov na výstave Mladý tvorca 2012 bol dôvodom rozhodnutia organizátorov výstavy vymeniť výstavný pavilón F s výstavnou plochou 2 100 m2 (ktorý už kapacitne nepostačoval, jednotlivý vystavovatelia mali k dispozícii minimálnu výstavnú plochu stánku) za väčší výstavný pavilón M4 s výstavnou plochou 4 064 m2.
Autror, Stanislav Jurikovič, hovorca ministra hospodárstva SR
 

Vyberte región